Головна » Блог » Чи щасливий ваш клієнт? 5 метрик, щоб дізнатися про це

Чи щасливий ваш клієнт? 5 метрик, щоб дізнатися про це

02.06.2021

Редакція: Ольга Коцофане. Автор: Валентина Коренівська


Як поліпшити відносини з клієнтом це головне завдання, яке хочуть вирішити все більше сучасних компаній. Адже від рівня Customer eXperience (CX) залежить їхній дохід і то, чи повернеться клієнт повторно купувати товарпослугу, порекомендує він вашу компанію своїм друзям і рідним. У попередній статті ми розповідали про інсайти щодо поліпшення CX. Тут поділимося важливою інформацією про те, за допомогою яких метрик можна «порахувати» рівень щастя клієнтів.

Важливо! Не потрібно плутати щасливого клієнта і того, який повертається до вас, так як на його думку у нього немає іншого варіанту.

Подбайте про щастя клієнта. Щасливі клієнти не просто приносять прибуток, вони його збільшують, допомагають компанії розвиватися і ставати лідером у своїй галузі.

Метрики щастя клієнта



 

1. Залученість — ступінь зацікавленості клієнта

Залученість - метрика щастя клієнта

Якщо ви думаєте, що чим більше у вашій компанії передплатників в соціальних мережах, тим більше людей охоплюють ваші пости або сторіс, то забудьте це. Поняття залученість включає в себе сукупність дій з контентом за певний період.

Метрика залученості — метрика просування, за допомогою якої ви отримаєте число, що позначає кількість призначених для користувача реакцій на контент. Залученість дозволяє оцінювати окремі публікації і цілі рубрики контенту. Ця метрика вимірюється за допомогою коефіцієнта залученості — ER (Engagement Rate).

Під ER мається на увазі вся сукупність реакцій користувачів по відношенню до одного посту (статті і т.п.) на окремого користувача або період часу. Залучення вимірюється за допомогою показників:

  • лайки і шери — показники популярності контенту в соцмережах, що підтверджують його віральность. Важливіше шери, так як користувачі підтверджують ними цікавість контенту і збільшують охоплення;
  • згадки — згадка вашої компанії в соцмережах і на інших ресурсах. Важливо стежити за якістю контенту, його настроєм і вчасно відпрацьовувати негатив;
  • коментарі — свідчать про гарні показники залученості, так як користувач витратив час на коментар.

Індекс залученості можна розрахувати за допомогою формул:

Залежно від типу контенту формули будуть змінитися.

Формули розрахунку залучення або Engagement Rate

 

2. CSAT для оцінки задоволеності покупкою/сервісом. 

Неможливо правильно виміряти клієнтський досвід не враховуючи показник задоволеності клієнтів вашими послугами продуктами. Виміряти задоволеність (клієнтське щастя) можна за допомогою Customer Satisfaction Score (CSAT, індекс задоволеності клієнта). Для бізнесу досить актуальним є вимір CSAT і поліпшення цього показника на шляху до покупки.

CSAT — один з найпопулярніших показників, популярна CX-метрика, за допомогою якої можна оцінити якість продукту і сервіс будь-якого бізнесу. Вона включає показники задоволеності продуктом (NPS) і зручності окремих ділянок призначеного для користувача шляху клієнта (CES). Для даної метрики використовуються опитування користувачів:

  • тут і зараз — відразу ж після того, як він зробив цільове дію, задається питання чи задоволений користувач. Наприклад, чи сподобалося користувачеві, як проходить оформлення замовлення і т.п.;
  • з відтяжкою — через деякий час (щорічно або щоквартально) опитуйте користувачів з метою постійного відстеження задоволеності респондентів.

Вимірюється CSAT за допомогою отримання відповідей на питання: «Поставте оцінку послугамтоварам компанії X?/Оцініть зручність певного сценарію компанії X?» Замість цифр користувач вибирає певну кількість зірок або відповідні емодзі.

Формула розрахунку CSAT для оцінки задоволеності покупкою

Важливо! Не плутайте середнє арифметичне всіх оцінок і показник CSAT.

«Нормальним» вважається показник задоволеності рівний і вище 76,5%.



 

3. Contact Rate — кількість звернень до контакт-центру на одне замовлення

Звернення до служби підтримки допоможуть виміряти рівень щастя клієнтів

Визначити частку «тих, що дзвонять» клієнтів і проаналізувати динаміку надходження викликів можна за допомогою метрики Contact Rate. Вона показує, скільки клієнтів звертається в контакт-центр, а не відвідує офіс, торгову точку або вирішує свої завдання за допомогою інтернет-ресурсу.

Як розрахувати кількість звернень до контакт-центру на одне замовлення

 

4. Коефіцієнти утримання і відтоку клієнтів 

За допомогою метрики Customer retention rate (коефіцієнт утримання) можна розрахувати кількість користувачів, які продовжують використовувати продуктупослуги через певний часовий проміжок. Визначивши кількість лояльних клієнтів, ви зможете проаналізувати результати вашої retentino-кампанії. Показник використовується бізнесом, який заснований на повторних продажах.

Customer churn rate (коефіцієнт відтоку) — це протилежна метрика від Customer retention rate, за допомогою якої можна визначити відтік клієнтів. Чим нижче цей показник, тим з більшою кількістю клієнтів потрібно працювати бізнесу, утримувати їх. У перші місяці показник відтоку найбільший, а потім ви його зможете вирівняти на 4-5 місяць, використовуючи всі можливі методи для забезпечення якісного користувальницького досвіду.

Як розрахувати коефіцієнти утримання і відтоку клієнтів

Щоб побачити повну картину відтоку клієнтів, використовуючи ці загальні формули, потрібно сегментувати клієнтів і окремого для кожного сегмента розраховувати відтік.

 

5. Referral rate для вимірювання ефективності реферальной кампанії

«…Залежно від конкретних методів система може бути реалізована при дуже низьких витратах або взагалі безкоштовно. При правильному підході, звичайно, завжди потрібні певні вкладення, але в порівнянні з витратами на традиційну рекламу рекомендаційний маркетинг забезпечує найефективніший коефіцієнт повернення часу і грошей.»

Джон Янч

Довіра до компанії, збільшення лояльності до бренду — більш ефективні інструменти залучення клієнтів, ніж реклама, адже її не завжди сприймають як надійне джерело. Люди краще довіряють інформації, яку отримали від інших людей. Ця перевага реферального маркетингу, який просуває послуги продукцію за допомогою рекомендацій реальних людей.

Учасник, який розповів про бренд і залучив нових клієнтів, отримує за це від компанії бонуси або додаткові знижки. Щоб виміряти результативність реферальной програми, використовуються наступні метрики:

  1. Віральность — яка кількість клієнтів прийшло з однієї рекомендації. Відстежується за допомогою будь-якої системи аналітики. Оптимальний результат, коли коефіцієнт вище 1.
  2. Конверсія — кількість покупок по відношенню до наведених відвідувачам. Хорошим результатом конверсії вважають показник вище 20%.
    Число користувачів, які прийшли за рекомендацією — дозволяє оцінювати ефективність майданчиків і зацікавленість клієнтів
    .

Referral rate для вимірювання ефективності реферальной кампанії

Актуальним для реферальних програм є відомий закон Парето, коли тільки 20% учасників реферальной програми приносять 80% всього трафіку. Ефективною реферальная програма буде тоді, коли ви будете:

  • доступно викладати інформацію;
  • використовувати двосторонню модель реферального маркетингу;
  • прив’язувати клієнта до компанії, пропонуючи йому додаткові знижки, акції, накопичувальні бонусні програми і т.п.

Контролюючи дані метрики і просуваючи системи, ви зможете збільшити кількість клієнтів.



 

Висновки

Існує багато фреймворків і метрик, що дозволяють маркетологу зробити якісні висновки для подальшого удосконалення компанії. Вони дозволяють визначити, чи в правильному напрямку ви рухаєтеся і встановити терміни досягнення поставлених цілей. Метрика є системою координат, що вносить ясність в робочий процес. Підбір ключових метрик і їх поліпшення — це головний критерій ефективної роботи команди.

У цій статті ми розповіли про основні метриках, за допомогою яких ви оціните результат вашої роботи. Якщо вам важливі почуття покупця, а вони вам потрібні, якщо ви хочете збільшити прибуток, то потрібно забути про показниках відвідуваності сайту, кількості покупців, розмірі кошика і коефіцієнті конверсії. Так як ці показники характеризують ваш бізнес, а не клієнтів.

 

Також читайте інші статті в блозі Webpromo:

І підписуйтесь на наш Telegram-канал про маркетинг.

Хочете працювати з нами й отримувати максимальний результат від інтернет-реклами та просування?

Останні матеріали рубрики

Google завершив оновлення політики щодо спаму за березень 2024

Google завершив оновлення політики щодо спаму 20 березня 2024 року. Про це стало відомо на сторінці Google Search Status Dashboard Основне оновлення — Core...

Лінкбілдинг: що це таке та навіщо потрібно вашому сайту?

Для того, щоб сайт отримав топову позицію при ранжуванні на сторінці видачі результатів Google (SERP), SEO-спеціалісти вдаються до різних...

Як підприємствам з України досягти успіху на польському ринку: маркетингові поради

Як підприємствам з України досягти успіху на польському...

Проаналізувавши отриманий завдяки Програмі досвід, було сформульовано практичні поради для підприємців, які планують працювати на...

Просування інтернет-магазину: методи розкрутки з нуля

SEO-просування — одна з найважливіших залишають просування інтернет-магазину. У цьому Гайд розберемося, з яких етапів вона складається,...

Підпишіться на нашу розсилку
Будьте в курсі останніх новин та спецпропозицій
Підписка на розсилку в Telegram
Залишились питання?
Наші експерти готові відповісти на них

 

Зв’яжіться за вказаним нижче телефоном з нашим менеджером або скористайтеся послугою «Зателефонуйте мені». Ми зв’яжемося з вами найближчим часом.

Виконують всі задачі, досягаючи кращих КРІ
Рекомендую Webpromo як надійних партнерів
Кратно зросли показники приросту органічного трафіку
Серед багатьох ми обрали Webpromo
Кожен в команді— майстер своєї справи
Ціную Webpromo за гнучкість
Команда Webpromo - це продовження нашого відділу маркетингу
Спокійний за просування своїх проєктів в інтернеті

Ми використовуємо cookie-файли для надання найбільш актуальної інформації.

Продовжуючи використовувати сайт, Ви погоджуєтесь з використанням файлів cookie.

Політика конфіденційності