Головна » Блог » Що таке SaaS і як це працює

Що таке SaaS і як це працює

26.12.2022

Юрій Телець


Звіт McKinsey & Company свідчить про те, що ринок програмного забезпечення буде тільки зростати і до 2024 досягне межі в 200 мільярдів доларів США. Далі в матеріалі розглянемо, що таке SaaS-модель і які її переваги.

Зміст:

Висновок

 

Що таке SaaS

SaaS – Software as a Service, програмне забезпечення як послуга. Простими словами, це програма, яка працює на сервері постачальника, а користувач отримує до неї віддалений доступ за оплату.

Що таке SaaS і як це працює

Джерело: зображення від pikisuperstar на Freepik

Бізнес-модель SaaS передбачає, що управління програмним та апаратним забезпеченням лежить на провайдері, охоплюючи питання безпеки й ефективності.

За рахунок цього користувачі програми можуть користуватися готовим продуктом або окремими функціями для вирішення конкретних бізнес-завдань. При цьому користувачам не потрібно витрачати гроші на розробку чи купівлю повноцінного рішення.

Технічно отримати доступ до “послуги” SaaS клієнт може одним із трьох способів:

  • через приватну хмару, коли хмарне програмне забезпечення будується на інфраструктурі, яка існує виключно для використання однією організацією;
  • через загальнодоступну хмару, яка є хмарними послугами, що пропонуються і зазвичай розміщуються третім постачальником;
  • через гібридну хмару, яка існує в організації, яка використовує як загальнодоступні, так і приватні хмарні системи у своїй ІТ-інфраструктурі.

Продукти SaaS різноманітні: від сервісів потокового відео до інструментів ІТ-бізнес-аналітики. Прикладами популярних продуктів SaaS є програми  Google Workspace Microsoft 365 HubSpot Trello Netflix Zoom Slack Adobe Creative Cloud тощо.

 

Особливості SaaS-моделі

Що таке SaaS і як це працює

  1. Вам не потрібне окреме робоче місце, адже користуватися сервісом ви можете віддалено – через браузер або мобільний додаток. До того ж один обліковий запис одночасно з вами можуть використовувати й інші користувачі.
  2. Оскільки за створення, функціонування та оновлення програми відповідає провайдер сервісу, ви отримуєте вже готове до роботи рішення та не займаєтесь його технічною стороною.
  3. SaaS-системи, як правило, кросплатформні та кросбраузерні. Запустити такий хмарний сервіс можна практично з будь-якого пристрою чи браузера, часто за мінімальної швидкості інтернет-з’єднання.
  4. Системні оновлення Saas-Сервісу відбуваються централізовано на стороні провайдера. Доплачувати за них вам не потрібно, оскільки ця послуга спочатку входить в оплату використання платформи.


 

Переваги SaaS

Що таке SaaS і як це працює Джерело: зображення від storyset на Freepik

Економить гроші. Оскільки завдяки SaaS декілька людей можуть працювати одночасно у будь-який час та з будь-якого місця, вам не потрібно встановлювати програмне забезпечення на локальні комп’ютери. Також ви заощадите і на заробітних виплатах, адже вам не потрібен програміст, який адаптуватиме та оновлюватиме сервіс. Нагадаємо, що за технічне обслуговування SaaS відповідає провайдер і ця послуга вже включена в щомісячний пакет.

Безкоштовні пробні версії. SaaS дає можливість провайдерам пропонувати безкоштовні пробні версії свого програмного забезпечення (7, 14 або 30 днів). Протягом цього періоду ви можете безкоштовно попрацювати з програмою, щоб зрозуміти, чи хочете ви зареєструватися та оплатити передплату. Ця послуга дозволяє звести до мінімуму ризик та максимізувати повернення інвестицій, а підприємства SaaS можуть залучити більше потенційних клієнтів та розширити свою клієнтську базу.

Зручна оплата. Ви сплачуєте за SaaS-продукт лише якщо використовуєте його. Нині компанії надають різноманітні плани платежів залежно від фінансових можливостей клієнтів. Ви самі вирішуєте продовжувати оплачувати послуги SaaS-сервісів або скасувати передплату, доплачувати за розширений функціонал програм або користуватися лише базовим.

Комфорт у використанні. Працювати з SaaS-продуктами легко і зручно, адже для доступу до сучасних, функціональних програм вам потрібно просто підключитися до інтернету і увійти в систему. Це заощаджує ваш час та зусилля, а також не потребує особливих знань у галузі ІТ.

Систематичні поновлення. Відповідальність за оновлення програмного забезпечення несе постачальник. Деякі з них створюють нові версії продуктів щотижня або кожні кілька місяців, щоб продукт залишався корисним для поточних потреб користувачів. Ви можете легко оновитися до останніх версій одним натисканням кнопки, отримавши доступ до виправлень помилок і нових функцій, як тільки вони стануть доступні.

 

Недоліки готових програмних рішень за моделлю SaaS

Мінуси SaaS завжди залежатимуть від розміру компанії, її технологічності та вимог, які вона висуває до пакетного програмного забезпечення.

Якщо говорити про малий бізнес, то більшість із пропонованих SaaS не потрібні зовсім або обійдуться дорожче, ніж разові послуги агентства чи віддаленого фахівця. Наприклад, інтеграція та обслуговування інтегрованої CRM-системи для невеликого інтернет-магазину лише ускладнить процес обробки замовлень та створить додаткове навантаження на маркетинговий бюджет. Набагато ефективніше спрямувати ці кошти на таргетовану чи контекстну рекламу з метою збільшення конверсій. Ті ж проблеми виникатимуть під час роботи з платформами бухгалтерського обліку, аналітики у маленьких компаніях.

У великих компаній, які досить діджиталізовані, проблема може полягати в іншому – як інтегрувати SaaS з програмами, що вже існують. Не всі хмарні сервіси і локальні програми коректно інтегруються між собою. Тому тут потрібно ретельно оцінити потребу в SaaS, виділити ресурс IT-команди на стороні компанії в роботу над інтеграцією різних програм, а в майбутньому – перевіряти правильність інтеграції після оновлень з обох сторін.

 

Тренди SaaS

Як такі “пакетні” програмні рішення, чим і були на початку свого шляху SaaS, поступово відходять у минуле. Програми стають або більш кастомізованими і фокусуються на вирішенні вузькоспрямованого завдання для клієнта, або, навпаки, стають великими хмарними просторами, в яких функціонал гармонійно інтегрується між собою і може працювати як разом, так і автономно. Те саме і з формою оплати – здебільшого вартість розраховується індивідуально для клієнта, а демо-періоди можуть досягати 2-4 тижнів.

Ключовий тренд SaaS – це поява нових варіантів ПЗ як послуги:

  • Інфраструктура як послуга (IaaS) – віртуальні сервери за підпискою, на яких клієнт розміщує своє програмне забезпечення або програму. Тут постачальник виступає фізичним центром, який забезпечує зберігання та обробку інформації у віртуальному середовищі;
  • PaaS або платформа як послуга – середовище, в якому клієнт отримує доступ до операційних систем, засобів розробки та тестування, систем управління базами даних;
  • XaaS або Anything-as-a-service – все як сервіс. Технологічна суть таких програм близька до SaaS, але покриває широкий спектр сервісів в одному. При цьому користувач може сам вирішити, чим саме з усіх можливих функцій хоче користуватися.

 

Часті запитання (F.A.Q.)

Що таке SaaS і як це працює

Джерело: зображення від pikisuperstar на Freepik

📌Чи можу я налаштувати SaaS?

Більшість сучасних рішень SaaS дозволяють користувачам персоналізувати та налаштовувати параметри у додатку. Однак ці коригування можуть бути зроблені лише до певної міри та унеможливлюють модифікацію основного продукту або вихідного коду.

📌Що робити, якщо мій постачальник SaaS збанкрутує?

Щоб уникнути кризи, коли постачальник SaaS припиняє свою діяльність, компаніям варто заздалегідь підготуватися. Для цього виберіть публічно підтримуваного та фінансово стабільного постачальника, а також захистіть свої дані за допомогою інструментів резервного копіювання та плану дій для непередбачених обставин у разі перенесення даних. 

📌Коли доцільно використати SaaS?

Програми SaaS ідеально підходять для зростаючих компаній, яким потрібні швидкі рішення, що не потребують великих початкових інвестицій або тривалих періодів розстрочки. Подумайте про перехід на SaaS для програм, до яких вам потрібен доступ з будь-якого місця або які вам потрібні не так часто, як, наприклад, податкове ПЗ.

📌Що таке маркетинг SaaS?

Маркетинг SaaS – це тип маркетингу, який спеціально орієнтований на просування та залучення потенційних клієнтів для продуктів SaaS на основі передплати.



 

Висновок

SaaS – це метод, завдяки якому компанії можуть продавати свої продукти за допомогою хмарних програм. Останні регулярно отримують оновлення та нові функції.

Окрім того, SaaS надає можливість швидкого доступу до програми з будь-якого комп’ютера або будь-якого місця на землі, де є підключення до інтернету. Таким чином, зникає потреба витрачати багато часу та шукати внутрішні ресурси для реалізації й обслуговування застосунку. Це дозволить вам бути гнучкими і швидко реагувати на будь-які зміни на ринку, залишаючи конкурентів позаду.

Хочете працювати з нами й отримувати максимальний результат від інтернет-реклами та просування?

Останні матеріали рубрики

Що таке SEO-копірайтинг і як він допомагає у просуванні...

SEO — це завжди про комплексну роботу, використання різних інструментів для досягнення найкращих результатів у просуванні...

Оператори пошуку Google та способи їх використання в роботі...

Для ефективнішого пошуку інформації існують спеціальні команди, які дозволяють виокремити потрібні дані, конкретизувати або...

Google завершив оновлення політики щодо спаму за березень 2024

Google завершив оновлення політики щодо спаму 20 березня 2024 року. Про це стало відомо на сторінці Google Search Status Dashboard Основне оновлення — Core...

Лінкбілдинг: що це таке та навіщо потрібно вашому сайту?

Для того, щоб сайт отримав топову позицію при ранжуванні на сторінці видачі результатів Google (SERP), SEO-спеціалісти вдаються до різних...

Підпишіться на нашу розсилку
Будьте в курсі останніх новин та спецпропозицій
Підписка на розсилку в Telegram
Залишились питання?
Наші експерти готові відповісти на них

 

Зв’яжіться за вказаним нижче телефоном з нашим менеджером або скористайтеся послугою «Зателефонуйте мені». Ми зв’яжемося з вами найближчим часом.

Виконують всі задачі, досягаючи кращих КРІ
Рекомендую Webpromo як надійних партнерів
Кратно зросли показники приросту органічного трафіку
Серед багатьох ми обрали Webpromo
Кожен в команді— майстер своєї справи
Ціную Webpromo за гнучкість
Команда Webpromo - це продовження нашого відділу маркетингу
Спокійний за просування своїх проєктів в інтернеті

Ми використовуємо cookie-файли для надання найбільш актуальної інформації.

Продовжуючи використовувати сайт, Ви погоджуєтесь з використанням файлів cookie.

Політика конфіденційності