Головна » Блог » SEO | Органічне просування сайту » Як випередити конкурентів у пошукових системах: SEO-тренди на 2023 рік

Як випередити конкурентів у пошукових системах: SEO-тренди на 2023 рік

17.11.2022

Тетяна Шевченко


SEO один із ключових способів просування бізнесу в інтернеті, який дозволяє вивести сайт на топові позиції видачі пошукових систем та випередити конкурентів. Як і інші маркетингові напрямки, SEO стрімко розвивається, а тенденції ефективної оптимізації регулярно змінюються. Щоб сайт залишався на вершині пошукових результатів, фахівцям потрібно тримати руку на пульсі подій: стежити за трендами, коригувати налаштування, оновлювати та доповнювати контент з урахуванням актуальних вимог. 

Ми підготували найактуальніші SEO-тренди на 2023 рік, які варто враховувати при розробці «дієвої» стратегії. Забігаючи наперед, зазначимо більшість з них веб-майстрам вже знайомі та продовжують відігравати вирішальне значення у просуванні. 

Зміст:

  1. Дотримання EAT
  2. Адаптивність сайту для мобільних пристроїв
  3. Штучний інтелект
  4. Цінність контенту
  5. Візуальний пошук
  6. Голосовий пошук
  7. Відеоконтент
  8. Локальне SEO
  9. Користувальницький досвід
  10. Чи актуальний лінкбілдінг
  11. Висновок

 

Дотримання EAT

Концепція EAT (експертиза, авторитетність, надійність) має важливе значення в SEO. Пошуковик використовує ці три елементи, щоб оцінити рівень довіри до сайту, надати користувачам кращий онлайн-досвід та максимально достовірну інформацію. 

Хоча метрики EAT не відіграють вирішальної ролі у ранжуванні сторінок, вони є невід’ємною частиною для їх відображення на перших позиціях. Система підтримує ресурси, які заслуговують довіри, та буде лише розвивати цю тенденцію в 2023-му році. Підвищити авторитетність сайту можна наступним чином:

  • публікуйте лише якісний, гарно пропрацьований та корисний контент, доповнюйте його ілюстраціями;
  • перевіряйте точність даних та залінкованих зовнішніх посилань;
  • надавайте відомості про авторів публікацій;
  • розміщуйте позитивні відгуки від клієнтів та успішні кейси;
  • регулярно оновлюйте інформацію про компанію та перевіряйте актуальність контактів.

Також Google вважатиме ваш сайт більш авторитетним, якщо інші експерти та веб-ресурси залишають свої рекомендації та посилання на нього. 

 Важливість EAT для користувачів

 

Адаптивність сайту для мобільних пристроїв

Згідно з даними Statista, на мобільні пристрої припадає 58,9% трафіку веб-сайтів у світі. На графіку ми бачимо, як показник збільшується із року в рік і 2023-й не стане виключенням, тому адаптація ресурсів під різну роздільну здатність та ОС смартфонів є ключовою для якісного SEO-просування. Найпростіший спосіб дізнатись, наскільки сайт є зручним, ввести у пошуковий рядок Google запит «Google Mobile Friendly Tool» та додати потрібну для аналізу URL-адресу.

Перед тим як підвищувати продуктивність вашого сайту на мобільних пристроях, переконайтеся, що він був створений з адаптивним кодом і фреймворком. Мінімізувати затримки завантаження сторінок можна за рахунок використання CDN та стиснення зображень. В оптимізації з точки зору адаптивності допоможе й Accelerated Mobile Pages (AMP)

 

Штучний інтелект

Алгоритм RankBrain

RankBrain система машинного навчання, запущена у 2015 році, яка допомагає Google краще зрозуміти наміри користувачів при пошукових запитах, та надавати їм найбільш релевантну інформацію. RankBrain коригує результати, переглядаючи поточний запит та спираючись на попередні, враховуючи їх продуктивність. Так, він може відобразити результати без наявності точних слів у запиті. Наприклад, за пошуком «Висота архітектурної пам’ятки у Парижі», Google відразу «розуміє» намір користувача дізнатись про Ейфелеву вежу та надає відповідну інформацію, незважаючи на те, що її назва не фігурує у запиті. 

При створенні оптимізованого під RankBrain контенту, в першу чергу потрібно орієнтуватися на те, що хоче побачити ваша ЦА при введені певного пошукового запиту. Популярні ключові слова у мета-тегах та текстах будуть недієві без розуміння основної мети користувачів. 

Штучний інтелект

 

Алгоритм BERT

У 2019 році Google презентувала оновлений алгоритм BERT — методику машинного навчання для тренування обробки природної мови на основі нейронної мережі. Він став справжньою революцією в тому, як тепер пошуковик опрацьовує запити. Так, Гугл має ще більше можливостей для визначення контексту в запитах, краще їх інтерпретує та видає відповідні результати.

Наприклад, раніше Google інтерпретував запити слово за словом. З появою оновлення, система може аналізувати всю фразу та читає текст у пошуковому рядку так, як це зробив би пересічний користувач: думку цілком, а не окремі слова. BERT — ще одне яскраве підтвердження, що метод введення великої кількості ключових слів та неприродні для людей тексти більше не «працюють» і лише знижують пошуковий рейтинг веб-ресурсу. В специфічній оптимізації під алгоритм немає потреби, головне розуміти — контекст відіграє вирішальну роль.

BERT не замінив RankBrain, а доповнив його. Google використовує кілька методів для розуміння запиту. Це означає, що BERT може застосовуватися як самостійно, так і комбінації з Rankbrain або разом з іншими алгоритмами в залежності від характеру пошукової фрази.



 

Цінність контенту

Структуровані та актуальні тексти необхідні для SEO-просування. Але лише ними не обійтися. У 2023 році контент повинен чітко, точно та розгорнуто відповідати на запити користувачів, пропонуючи всі відомі варіанти вирішення «проблеми». В іншому випадку сторінки вашого сайту можуть не відображатись в пошуковій видачі, навіть якщо в тексті достатньо ключових слів. 

Якщо контент враховує мотиви пошуку інформації, користувач отримає позитивний досвід відвідування сайту і з більшою вірогідністю ознайомиться з наповненням сторінки до кінця. Відповідно роботи пошукових систем розпізнають такий сайт корисним для читача і сприятимуть підвищенню позицій в SERP, його потраплянню до Вибраних фрагментів або блоку «Люди також запитували».

Тексти обов’язково варто доповнювати візуальним контентом. За допомогою інфографіки, зображеннь, відео ви отримаєте більше трафіку та підвищите юзабіліті ресурсу. 

 

Візуальний пошук 

Візуальний пошук за зображеннями та відео буде лише набирати обертів. Це пов’язано із стрімко зростаючої популярністю «візуальних» соцмереж — TikTok, Instagram, Pinterest. Ще одна причина — простота та зручність методу щоб знайти потрібний товар чи послугу. Наприклад, можна швидко зробити фото продукту на смартфон в офлайн-магазині, завантажити у стрічку Google та дізнатись про нього більше. 

Щоб виокремитись серед конкурентів, оптимізуйте свій сайт для візуального пошуку, завантажуйте на сайт якісні картинки, додавайте тематичний напис та зрозумілий опис. 

Окрім того, нещодавно компанія Google оголосила, що у традиційному пошуку з’явиться більше візуальних елементів в залежності від запиту, це також буде контент з YouTube, Instagram та TikTok. 

SEO-оптимізація візуального пошуку

 

Голосовий пошук

Із зростанням популярності розумних динаміків все більше людей використовують голосові запити для пошуку інформації в інтернеті. Так, за статистикою Google, у 2022 році близько 27% людей з усього світу користуються на мобільних девайсах голосовим пошуком. Найбільшу частку складають мешканці США. В Україні функція голосового пошуку поки що не затребувана, але ми радимо вже зараз подумати над просуванням, особливо брендам, які планують масштабувати свій бізнес за межами рідної країни. Щоб веб-ресурс відображався в пошуковій видачі для тих, хто робить голосові запити:

Враховувати оптимізацію сайту під голосовий пошук варто і при налаштуванні таргету. Наприклад у рекламні кампанії додати питальні ключові слова



 

Відеоконтент

Сьогодні відеоконтент є величезним елементом цифрового ландшафту. За прогнозами Cisco, до 2023 року близько 82% світового контенту буде саме у формі відео. Використовуйте ролики для підвищення рейтингу сторінок вашого сайту: ​​чим більше взаємодій (переглядів, репостів, лайків, коментарів) у вашого відео, тим вищі шанси потрапити до ТОПу у результатах пошуку. До того ж, використання авторського відео відкриває чудову можливість додатково просувати бізнес через YouTube.

 

Локальне SEO

Високий рейтинг за релевантними ключовими словами із урахуванням географічних особливостей завжди був актуальним для офлайн-бізнесу і у 2023 році ця тенденція не зміниться. 

Мета локальної SEO-оптимізації покращення результатів пошуку за географічним наміром користувача. Наприклад, для тих, хто хоче знайти digital-агентство за запитом «digital-агентство поруч зі мною» або «digital-агентства в моєму місті», видача включатиме в себе лише місцеві компанії, а не загальний список всіх, які представлені в Україні. Особливо важливе локальне SEO для брендів із сфери послуг (ресторани, медичні центри, салони краси та ін.), а люди, що проживають поряд є основним сегментом їхньої ЦА. Щоб збільшити клієнтську базу, зареєструйте бренд у Google My Business для відображення у Google Maps за адресою, а також підключіть свій обліковий запис до Google Analytics. Серед головних факторів, які впливають на локальне SEO: реальні онлайн-відгуки від вже поточних клієнтів та оптимізація сайту під місцеві ключові слова.

Локальне SEO

 

Користувальницький досвід

Мета знати свого клієнта якнайкраще вже давно є одним із основних пунктів у маркетингових стратегіях. Позитивний досвід користувача має вирішальне значення і у SEO-оптимізації. 

На покращення взаємодії із потенційними або поточними клієнтами впливає комплекс факторів:

  • тематичний, інформативний та доступний (у тому числі і для людей з обмеженими можливостями) контент; 
  • адаптивність дизайну;
  • швидке завантаження сторінок;
  • зручна навігація;
  • дотримання шрифтів, кольорів, елементів згідно із брендбуком;
  • наявність SSL-сертифікату;
  • зрозумілі URL.


 

Лінкбілдінг все ще актуальний?

Створення зовнішніх посилань у пошуковиках — важливий фактор ранжування. Щоб нарощування зовнішньої посилальної маси було дійсно якісним у 2023 році, приділіть особливу увагу відбору майданчиків для розміщення — чим менше він має внутрішніх URL, але разом з тим займає високі позиції у видачі, тим більшої цінності набуває ваша сторінка для пошукових алгоритмів. 

Порада: Найкращий спосіб отримати безкоштовні зворотні посилання у великій кількості — це просто створювати контент, гідний посилань.

 

Висновок

За останні кілька років алгоритми пошукових систем стали більш складними та лише наявності багатосторінкового веб-сайту та ранжування за ключовими словами недостатньо, щоб займати високі позиції у пошуковій видачі. Створюйте якісний контент, що буде цінним для вашої ЦА, приділіть увагу фото-та відеонаповненню, підвищуйте адаптивність та зручність сайту для користувачів. Слідкуйте за новими SEO-тенденціями для залучення більшої кількості клієнтів та розвитку бізнесу.

Почніть якісне SEO-просування з Webpromo!

Дізнайтеся вартість, терміни і перелік робіт для вашого проєкту

    Останні матеріали рубрики

    Оператори пошуку Google та способи їх використання в роботі...

    Для ефективнішого пошуку інформації існують спеціальні команди, які дозволяють виокремити потрібні дані, конкретизувати або...

    Google завершив оновлення політики щодо спаму за березень 2024

    Google завершив оновлення політики щодо спаму 20 березня 2024 року. Про це стало відомо на сторінці Google Search Status Dashboard Основне оновлення — Core...

    Лінкбілдинг: що це таке та навіщо потрібно вашому сайту?

    Для того, щоб сайт отримав топову позицію при ранжуванні на сторінці видачі результатів Google (SERP), SEO-спеціалісти вдаються до різних...

    Як підприємствам з України досягти успіху на польському ринку: маркетингові поради

    Як підприємствам з України досягти успіху на польському...

    Проаналізувавши отриманий завдяки Програмі досвід, було сформульовано практичні поради для підприємців, які планують працювати на...

    Підпишіться на нашу розсилку
    Будьте в курсі останніх новин та спецпропозицій
    Підписка на розсилку в Telegram
    Залишились питання?
    Наші експерти готові відповісти на них

     

    Зв’яжіться за вказаним нижче телефоном з нашим менеджером або скористайтеся послугою «Зателефонуйте мені». Ми зв’яжемося з вами найближчим часом.

    Виконують всі задачі, досягаючи кращих КРІ
    Рекомендую Webpromo як надійних партнерів
    Кратно зросли показники приросту органічного трафіку
    Серед багатьох ми обрали Webpromo
    Кожен в команді— майстер своєї справи
    Ціную Webpromo за гнучкість
    Команда Webpromo - це продовження нашого відділу маркетингу
    Спокійний за просування своїх проєктів в інтернеті

    Ми використовуємо cookie-файли для надання найбільш актуальної інформації.

    Продовжуючи використовувати сайт, Ви погоджуєтесь з використанням файлів cookie.

    Політика конфіденційності